USAs statsgæld og renteproblemet!

Finanskrisen i 2008 var en gældskrise, som var forårsaget af for lave renter op igennem nullerne, der bidrog til boligboblen, hvor alt ansvarlig kreditvurdering var en by i Rusland.

Ved slutningen af 2008, havde Usa en gæld på ca 11 billioner usd, som svarede til 78% ift deres Bnp, og renteudgifterne var årligt 255 mia usd (ca 10% af statens indtægt)

Spoler vi så tiden frem til idag, er statsgælden eksploderet og hedder pt 31,3 billioner usd (285% stigning på bare 14 år)

Gælden ift Bnp er idag på 121,5% ( og kraftige voksende)og renteudgifterne hedder pt 483 mia usd årligt, som stadig er ca 10% af statens indkomst ( 4,4 billioner usd)

Det store MEN, kommer så her:
Den gennemsnitlige varighed på de amerikanske statsobligationer er 60 måneder.Statsobligationer er måden hvorpå stater optager lån, og i Usa er varigheden fra 4 uger – 30 år.

I Starten af 2020 med pandemiens erklæring, og efterfølgende lockdown, eksploderede det amerikanske statsunderskud, og statens bedste ven, og “lender of last resort” den amerikanske centralbank, federal reserve, opkøbte alle de statsobligationer som staten satte til salg, og en stor del af disse køb var T-Bills, som løber fra 4 uger til 1 år.

3 måneds renten var i 2020 på ca 0,15% og når disse refinansieres idag, er det til signifikante højere renter, og ligger pt på 4,30%, altså en forøgelse pt på svimlende 2800%, som vil stige yderligere hvis fed fortsætte deres rentestigninger.

En gæld på 35 billion usd næste år, med en gennemsnits rente på 6%, vil betyde at de amerikanske renteomkostninger, vil overstige deres forsvar, velfærds og uddannelses omkostninger tilsammen!

Læg hertil de største officielle inflationstal siden 70’erne ( som er massivt underrapporteret) så ser vi frem i meget meget hårde tider for verdens største økonomi!

Ps: Grafen viser congressionel budget office forventede renteudgifter, som ofte viser sig at være markant værre end forventet!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Vi benytter cookies for at optimere og understøtte din oplevelse med vores hjemmeside.