Hvorfor har guld sølv været anset som penge i flere tusinde år – og hvor og hvordan køber man de ædle metaller!

I langt det meste af tiden de sidste 5000 år, har guld og sølv været lig penge.

I meget af tiden, var det de fysiske metaller som skiftede hænder som betalingsmiddel, – men i nyere tid fandt man det mere bekvemt at bruge papirs kvitteringer(kontanter som vi kender dem idag), som man så kunne aflevere i sin bank og få guldet/sølvet udleveret.

Siden 1971, hvor daværende amerikanske Præsident, Richard Nixon forlod guldstandarden, som betød at de forskellige lande i verden, ikke længere kunne få vekslet deres Usd til guld, har guld ikke været en del af det monetære system.

Dollaren idag samt alle andre valutaer, er hvad man kalder “Fiat” som på latin betyder “lad det ske” som er et dekret, om at disse papirssedler/mønter og tal på computeren er penge, og noget  vi skal tage imod og betale skat med.

Man kan være eksponeret mod guld og sølv på flg måder:

1) Det mest almindelige, ser man på dollar værdi, så er det at købe guld/sølv som papirskontrakt, via LBMA og COMEX, som står for ca 85% af guldhandlen, hvor over 90% af det guld som handles er unallocated, hvilket betyder at man som investor, ikke kan kan være sikker på at det fysiske guld overhovedet bakker disse kontrakter op.

Ser man på mængden af guld som mines hvert år, og mængden af guld som sælges over LBMA og COMEX, så er vi over en faktor 100 ift hvad der overhovedet er tilgængeligt om året via alt guld der mines om året i verden!

2) Man kan købe aktier i de firmaer som graver metallerne op af jorden, hvoraf de største i verden på guld er:
Barrick, Newmont, Polys, AngloGold Ashanti

De største sølvmine selskaber:
Wheaton precious metals, Royal gold, Yamana gold,pan american silver, hecla mining.

Ca 75% af alt sølv som mines, kommer som et biprodukt fra Zinc, bly, kobber og guld mining, derfor at flere af de største sølvproducenter, faktisk miner guld som hovedprodukt.

3) Køb af guld/sølv som samler objekt.
Køber man guld/sølv mønter som samlerobjekter, betaler man en større premium over markedsprisen, og i flere tilfælde mange gange metalprisen.
Denne form for investering er for den trænet, og kan ikke anbefales for den alm guld/sølv køber, som køber metallerne som altenativ til Dk, Euro, Dollar mm.

4) Du køber guld/sølv i form af barre og mønter, så tæt på markedsprisen som muligt.

Af de 4 ovenstående måder, er den mest sikre og den med færrest faldgrupper, nummer 4.

Hvis du er kommet til den konklusion at mulighed 4 er den rigtige for dig, så vil jeg her gennemgå de mest almindelige spørgsmål hertil:

1) Hvordan ved jeg at jeg ikke køber uægte guld/sølv?

I virkligheden er det yderst sjældent at der sælges falsk guld/sølv, specielt hvis vi taler om mønter eller mindre barre.

Det er meget svært (tæt på umuligt) at replicere guld og sølv, da de hver især har en massefylde, udseende samt klang, som ingen andre metaller kan erstatte.

Derudover er det relativt simpelt at tjekke sin mønt med en stærk magnet eller ved at veje den.

Er mønter/barren magnetisk, eller vejer den ikke hvad den skal, er den ikke ægte – men som sagt er det meget meget sjældent at dette opleves, hvis man køber fra etablerede kendte guld/sølv handlere som feks tavex i Danmark, eller  schatzkasse i Tyskland, som er de 2 forhandlere jeg vil anbefale.

2) Hvor opbevarer jeg mit guld/sølv?

I den meget anspændte økonomiske og geopolitiske tid vi er i, ser jeg en bank som værende en risiko jeg ikke selv vil løbe, da det er meget sandsynligt at i ikke vil ha adgang til jeres bankboks, når i mest får brug for det.

Anbefaler at i har jeres guld og sølv et sted hvor i inden for kort tid kan komme til det, uden at være afhængig af en 3 part.

3) Hvordan skal fordelingen være mellem guld og sølv, og hvilke produkter bør jeg købe?

Som priserne er pt, hvor guld koster 85 gange så meget som sølv, ville jeg personligt vælge at allokere 75% til sølv og 25% til guld.

Så lad os sige at du har 100.000 dk du vælger at købe sølv/guld for, kunne et bud være:

400 stå 1 0z (31,1g) sølvmønter

https://schatzkasse.de/silber/silbermuenzen/1-unze/

50 gram guld form af en kombibarre, som kan deles i 50 stk 1 grams barre:

https://schatzkasse.de/gold/goldbarren/67/50-gramm-tafelgoldbarren

Fordelen ved at købe 1 oz sølvmønter ift feks 1 kg sølvbarre, er at du kan sælge ud i mindre intervaller, stedet for at feks skulle sælge en 1 kg barre af gangen som svarrer til 32 stk  1oz mønter.

Ulempen er at du gir 6% mere pr gram for mønterne ift kg barren.

Ved guld kombi barren, gir du 4% mere ift at købe en ren 50 grams barre, og 16% mindre ift at købe 50 stk 1 grams barre.

Hvis vi skulle stå i et scenarie, hvor at sælgeren af et produkt/service, kun vil tage imod guld og sølv, vil du stå meget bedre ved at have mindre enheder, hvis nu sælgeren ikke kan gi tilbage form af ædelmetallerne.

Ovenstående eksempel kan for nogen lyde langt ude, men ser man på udviklingen i inflationen(valutaernes devaluering) og den uholdbare situation, mange lande er i grundet deres høje gæld, så er super/hyperinflation et muligt scenarie.

Er man oppe i større beløber, 500.000 + vil kg barre i sølv 1,5,15 kg være mere aktuelt og ved guld 1 oz mønter eller måske op til 100 grams barre.

Ved køb af guld alene, er www.tavex.dk  et godt valg, hvor prisen er tæt på priserne i Tyskland, hvor besparelsen ift Danmark som regel er på 0,5%-2% afhængig af hvilket produkt der vælges.

Ved sølv er besparelsen enorm ift Danmark da der er 25% moms i på ift 7% i Tyskland.

Tager vi den billigste 1oz sølv mønt hos tavex, så koster den idag  270 kr 


https://tavex.dk/solv/1oz-oestrigsk-philarmoniker-soelvmoent/

Den samme mønt koster hos schatzkasse 197kr

https://schatzkasse.de/silber/silbermuenzen/1-unze/48/philharmoniker-silber-1-unze

Skulle der være yderligere spørgsmål, er i velkommen til at sende mig en besked, gerne med korte og præcise spørgsmål:)

 

4.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Vi benytter cookies for at optimere og understøtte din oplevelse med vores hjemmeside.