Vi er alle født frie

Vi er alle født frie. Sådan starter det første punkt i menneskerettighederne fra verdenserklæringen fra 1948. Det er en fundamental indstilling som former vores verden. Men det er ikke noget som kommer let. Det er noget vi alle må kæmpe for hver dag. Udfordringerne er mange omkring os fra mennesker som ikke ønsker at respektere sin næste, som vil gøre alt for økonomisk vinding og magt over andre. Vi er alle født frie til at bestemme over vores eget liv, så længe det ikke griber ind i andres liv. Når vi bliver født er vi alle født frie. Det være sig om vi er børn, unge eller gamle, forskellige hudfarver, religion, køn, politisk orientering eller religion. Vi er alle født frie til at leve vores liv som vi ønsker.

Mange i Danmark tror at de lever i en moderne etisk korrekt tid, hvor udgangspunktet er at vi har et frit valg i Danmark. Vi har det så godt i Danmark får jeg at vide hver gang jeg udfordrer og stiller spørgsmål ved hvordan vores samfund hænger sammen. I Danmark må man først klage over systemet når at man har det værre end alle mennesker i verden. Ellers er du forkælet og utaknemmelig overfor den store moder stat. Hvis jeg når derud hvor jeg er den person i verden som har det værst, er det så ikke for sent at lave om på systemet? Så vil jeg jo enten være død, tortureret, eller frataget alle demokratiske virkemidler til at få verden omkring mig til at leve op til “vi er alle født frie”?

Ved det at vi har fået internettet og “fri bevægelighed”, så er verden blevet blandet sammen på en måde så at vi ikke længere kun kan tænke Danmark. Vores land er påvirket af så mange medlemskaber, industrier og påvirkninger fra hele verden, så vi er nødt til at forholde os til det. Det betyder ikke at vi ikke må elske Danmark, vores rødder og danske traditioner og andre lande må elske deres. Men det betyder at det bliver sværere at manøvrere og opretholde vores ret til at regere og bestemme over vores eget land. Det påvirker den personlige frihed til at leve sit liv som man har lyst til.

Derfor må vi også bekymre os om hvad der sker i udlandet og lære af det, og hvis det er onde handlinger, så må vi lære af dem og tage forholdsregler for at de ikke skal komme hertil. Kun 20 af verdens lande er her i 2022 officielt set som velfungerende demokratier, skriver (https://faktalink.dk/titelliste/demokrati-faktalink-light/hvor-mange-demokratiske-lande-er-der-i-verden) og Information skriver om hvordan demokratiet bløder og er på tilbagegang (https://www.information.dk/udland/2020/01/kun-57-procent-verdens-befolkning-lever-fuldt-demokratiske-samfund). Videnskab. dk skriver om hvordan det oftest er en demokratisk regering som er folkevalgt, som udvikler sig til et diktatur, når de har fået hænderne om magten (https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/diktaturer-lever-i-bedste-velgaaende). Så for at opsummere mit budskab – så er der ligenu 206 lande i verden i følge FN og ca. 20 af dem ses af mainstream og de store statslige organisationer på som værende demokratier. Danmark ligger på en 5 plads, ud fra de kilder jeg har kunnet finde. Så er Danmark et frit land? Kan vi leve vores liv som vi har lyst til? Det er bestemt ikke min oplevelse. Kunne vi være på vej ind i diktatur?

En ting som har undret mig siden jeg blev født, var hvorfor medierne altid har fokus på de samme emner, selvom der sker masser af andre lige så vigtige ting rundt om i verden hver dag. De emner jeg synes er de vigtigste som f. eks. hvorfor hører vi ikke mere i medierne om Nord Koreanernes helvede? Hvorfor hører vi i Danmark aldrig om Syd Amerika? Hvorfor hører vi ikke om hvad der sker i Asien generelt? Det er trods alt den største del af verdens befolkning. Hvorfor hører vi ikke om landbruget, fiskeriet og håndværkernes udfordringer i Danmark? Hvorfor hører vi ikke om de demonstrationer som har foregået rundt omkring i verden ved den politiske verdens nedlukning? Det er så mærkeligt.

For nyligt var jeg til en kinesisk ballet i Odense med dansekompagniet Shen Yun. De må ikke optræde i Kina, hvis de gør, så vil de blive arresteret og lide en skæbne så frygtelig at de læsere her som måtte være interesseret, selv må søge videre viden, jeg vil ikke gå ind i det i denne artikel. De tilhører den religiøse minoritet (70 millioner er åbenbart en minoritet i Kina) Falun Gong og danserne er flygtet til USA, hvor de har oprettet deres egen danseskole, hvor de opretholder den gamle kinesiske kultur indenfor dans fra før kommunismen ramte Kina. I Kina er religion ulovlig og du vil blive fængslet, henrettet eller komme i genopdragelses koncentrationslejr. Det ser vi også ligenu ske med den muslimske minoritet i Kina, Uyghurs er sat i genopdragelseslejre hvor de arbejder som slaver i bomuldsmarkerne og “lærer” ikke at tro på gud, men at tro på statslederen (https://www.bbc.com/news/world-asia-china-22278037). Hvorfor hører vi ikke hver dag om hvordan FN, WHO, Amnesty International, NATO og alle verdens statsledere går sammen for at rette op på disse frygtelige overgreb på menneskerettighederne “Vi er alle født frie”? Man kunne vælge at tro det bedste om deres intentioner og sige:”Kære statsledere, i kunne gøre det bedre, vi tror på jer, kom nu igang”.

I de senere år har verdens befolkning oplevet nye ufattelige overgreb på menneskerettighederne. Også i de såkaldte demokratiske lande. Men husk fra efter at have læst denne artikel at demokrati er noget du skal kæmpe for hver dag. Det er ikke et statisk begreb, da der er mennesker involveret og det kan hurtigt flyde over i at blive til et diktatur. Ligenu bliver vi i Danmark udsat for flere og flere begrænsninger på vores frihed med et overformynderi som har glemt at de er ansat af folket til at være folkets tjenere. Det hjælper ikke at gemme sig og sige at man ikke interesserer sig for politik eller at man synes politik er ondt, så man ikke vil have noget med det at gøre. Hele vores liv er styret af politik fra vi vågner til vi går i seng og du kan få en påvirkning på hvad retning det går.

Så husk dybest i din sjæl – vi er alle født frie. Vi har noget at kæmpe for. Med frihed kommer ansvar.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Vi benytter cookies for at optimere og understøtte din oplevelse med vores hjemmeside.