De høje inflationstal har ikke toppet, men er først lige startet deres himmelflugt!

De høje inflationstal har hevet tæppet væk under mange familier verden over, som idag ikke har råd til basale nødvendigheder, som elektricitet og mad!

Jeg vil i nedenstående skriv koncentrere mig om de amerikanske tal, som uden sammenligning er de vigtigste, da den amerikanske økonomi er den største i verden,og dollaren er verdens reserve valuta (for nu)

Inflationen i Usa begyndte at stige i Marts 2021 ( Længe før Ukraine konflikten startede ) og toppede i denne bølge
med 9,1% i Juni 2022.

Idag er stort set alle økonomer( De samme som ikke forudså inflationen vi pt oplever, samt finanskrisen i 07/08, eller dotcom boblen slut 90’erne)enige om at inflationen har toppet, og centralbankerne ført an af Fed, som med deres rentestigninger har bragt inflationen under skak, og bevæger sig mod deres mål som er 2%.

Disse finanseksperter kommer til at tage fejl igen!

Nedenstående graf viser hvordan inflationen i 60’erne – start 80’erne udspillede sig!

I 1966, efter Usa gik ind i Vietnam( Samtidigt med at de forøgede antal $ i cirkulation, som i 1971 fik dem til at lukke “midlertidigt” for guld konvertibiliteten), begyndte inflationen at stige.

I første bølge toppede inflationen med 6,2% i Nov 1969, hvor den de efterfølgende år faldte, og ramte 2,7% i Juni 1972

Herefter efter gik det stærkt og inflationen tog fart, og ramte i anden bølge sin top med 12,3% i Nov 1974.

Efterfølgende faldte inflationen igen, og ramte bunden i denne bølge i Nov/Dec 1976 med 4,9%.

Tredje og sidste bølge, der startede Dec 1976, så sin top i Marts 1980 med 14,7%, som på det tidspunkt havde forårsaget at dollaren havde tabt ca 50% købekraft op igennem 70’erne, og Usa var tæt på at miste sin reserve status, og samtidig se sin økonomi fuldstændig kollapse!

Det som reddede den amerikanske økonomi, var da den nyudvalgte formand for den amerikanske centralbank Federal reserve, Paul Volcker hævede renten markant af flere omgange, og kortvarigt nåede op på 21% i 1981, som endeligt fik bugt med inflationen som herefter faldte og nåede ned på under 3% i 1983.

En rente på 20% idag er utænkelig, da lign renter ville få den Amerikanske stat til at gå statskonkurs, da deres renteudgifter ville eksplodere.
Usa pt har en gæld på 122% ift deres Bnp ( 31,4 billioner $ 31,400,000,000,000) –  til sammenligning var gælden i 1980 kun på 35% ift deres Bnp!

I første fase af den nuværende bølge, så vi altså en top på 9,1% vs 6,2% i 1969.

Dagens inflation er faktisk langt værre end dette, da måden hvorpå man beregner prisstigningerne er markant anderledes idag, og beregnede Usa inflationen som de gjorde i 60’erne- start 80’erne, så hed den amerikanske inflation 17,3% i Juni iår.

Lignende bølger og tal så vi i Danmark starte allerede efter anden verdenskrig, og fortsætte helt frem til start 80’erne .

De som var voksne og husker tilbage, husker at i slut 70’erne start 80’erne, kostede det over 20% at låne til ejendomme dengang!

Forvent at prisstigningerne i har oplevet vil fortsætte, og enda tiltage markant!

Det nuværende Fiat gældsbaseret pengesystem, hvor private banker skaber og bestemmer prisen på penge(renten) er ved vejs ende, og fødslen på et nyt/flere pengesystemer vil udvikler sig.

Sætter du din lid til staten og “eksperterne” bliver du kørt over, ligesom under inflationen beskrevet for oven, finanskrisen i 07/08 samt dotcom boblen i 90’erne, da central bankerne, finansministrene samt “finanseksperterne” der får al taletiden, har en 100% succesrate i ikke at forudse recessioner og økonomiske kollaps – men fremragende er de til at se i bakspejlet og forklare hvad der skete!

Det har aldrig været vigtigere at sætte sig ind i historien, for den har det med at gentage sig!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Vi benytter cookies for at optimere og understøtte din oplevelse med vores hjemmeside.